Kaikki on paskaa

Pyydän jo etukäteen anteeksi kaikilta, jotka pahoittavat mielensä tämän pitkäkestoisen tunnekuohun keskeltä kirjoitetun tekstin vuoksi. Tätä ei ole tarkoitettu henkilökohtaisesti kenellekään vaan haluan vaan oksentaa tämän pahan oloni ulos nyt jollain tapaa, käyttäen rumia ja kärjistettyjä ilmaisuja ja unohtaen inhimillisyyden käsitteen muodostamat rajoitukset.

Otsikon pitäisi itseasiassa olla Ihmiset on paskaa. Meidän laji on pahinta mitä tälle upealle planeetalle on tapahtunut, ja lopulta me koidumme sen tuhoksi. En usko, että mitään toivoa on enää olemassa. Tuskin se maailmanloppu juuri meidän elinaikanamme tulee, mutta eihän tämä meininki täällä paremmaksi ole muuttumassa, päinvastoin. Raha pyörittää kaikkea maailmassa eikä sitä pääse pakoon, siltä voi ainoastaan sulkea silmänsä, kuten minäkini yritän aktiivisesti tehdä, jotten masentuisi toimintakyvyttömäksi. Viime aikoina se on ollut taas vaikeampaa.

On ihan sama, kierrätänkö minä täällä söpössä pikku tönössäni muovit vai en tai syönkö jotain trendikästä vinkuintiaanilevää kinkun sijaan, minun teoillani ei ole maapallomme kannalta kärpäsen paskan vertaa väliä. Ihmisten ahneus riistää luontoa, jumalauta tätä meidän ainoota mahdollista elinympäristöä aivan sietämättömän kestämättömillä tavoilla. Oi ja huomaatteko, minäkin aloin heti puhua meidän ihmisten ainoasta elinympäristöstä, eihän muilla eliölajeilla väliä tietenkään olekaan? Vitunko väliä sillä, että tapamme kaiken. Itseasiassa toivon syvästi, että tapamme toisemme sukupuuttoon ennen kuin koko ekosysteemimme on tuhottu, ehkä sitten luonto pääsee taas valloilleen korjaamaan itse itseään ja elämään täällä rauhassa ilman, että ihminen – kuvitellen olevansa siitä jotenkin erillinen osa – tuhoaa kaiken.

Raha on sairastuttanut ihmiset. Se pyörittää kaikkea täällä ja sen mukaan jaetaan valtaa ja arvoasemia. Ilmastonmuutoksesta on puhuttu jo vuosikausia, mutta kukaan tarpeeksi korkealla toimiva taho ei välitä – ja myöhäistähän se enää on alkaa välittämäänkään. Laji kerrallaan, tai haha, itseasiassa sitäkin pahemmalla ja alati kiihtyvällä tahdilla, ihmiseliö tappaa sukupuuttoon itseään alempiarvoisena pitämiään eliöitä. Haluamme kahvia, joten raivaamme metsät niiden asukkaista välittämättä pelloiksemme. Haluamme viljaa, joten myrkytämme pelloilta hyönteiset joita linnut käyttäisivät ruokanaan. Kuvittelemme, että kaikki on meidän: Ängemme petoeläinten elinalueille ja sitten tapamme ne, pitäen sitä oikeutettuna koska haluamme pitää omia jälkeläisiämme, pikkupuudeleitamme tai porojamme vapaana missä vain. Keksimme aineita jotka eivät maadu, joten joudumme lopulta itse syömään ne uudelleen, mikromuovina kalliin pullovetemme seassa. Tämä kaikki ei riitä, vaan lisäksi roskaamme, saastutamme ilman, raiskaamme, kaivamme, louhimme ja piilotamme jätteemmekin ihan miten mieli tekee.

Luonto yrittää aina välillä pistää hanttiin, mutta ihmisestä on tullut nopeampi. Susilaumassa, kuten kaikkien lajien parissa, heikoimmat kuolevat jotta vahvemmat saisivat elää ja lajin kanta pysyisi luonnon kannalta järkevällä tasolla. Ihminen on alkanut taistella tätä luonnonlakia vastaan rokottein, lääkkein ja säilömällä huonokuntoisia ihmisiä varastoihin vain olemaan elossa, vailla mitään syytä elää. Sen lisäksi lisäännymme holtittomasti, vaikka maailma ei kaipasisi enää yhtäkään uutta ihmistä tänne kuluttamaan ja tuhoamaan. Emme koe olevamme eläinlaji muiden joukossa vaan jotain pyhää, mikä on tarkoitettu elämään ikuisesti olematta yhteydessä muuhun ympäristöön.

Koska tämä on blogiteksti eikä päiväkirjamerkintä, tulisi minun nyt kirjoittaa viimeiseen kappaleeseen jotain positiivista. Miten yksilön valinnoilla ehkä kuitenkin on jotain merkitystä ja sitä omaa sädekehää kannattaa kiillotella vaikka omat toimet olisivatkin vain yksi pisara meressä. Sellaisia sanoja aina kaipaa, jotta täällä jaksaisi elää masentumatta.

Minulta ei niitä nyt tähän hätään löydy.

10 thoughts on “Kaikki on paskaa

 1. Tällä pallolla mättää niin moni asia. Maapallon hyvinvointi, ja myös ihmisten hyvinvointi on juuri niiden överirikkaiden käsissä joita ei paskaakaan kiinnosta mikään muu kuin oma napa. “Minäminäminä” kaikki hyvin kun mulla on asiat hyvin! Aikaa käytetään turhien asioiden kieltämiseen ja oman kassan kerryttämiseen. Kielletään käyrät kurkut ja pidetään kaupoissa kaikkia hedelmiä ympäri vuoden. Öljyä mulle mulle mulle ja viis siitä vaikka nuo kodittomat välittää pallostamme ja eläimistä enemmän, minä joka välitän vain itsestäni käyn kylpylätason hoidoissa ja menen sitten nukkumaan 1000€ lakanoihini onnellisena. ARGH.

  Liked by 1 person

 2. Samanlaisissa mietteissä on itsekin tullut pyöriskeltyä ja epätoivo meinaa kieltämättä vallata. Mutta niin kauan kun täällä meinaa elää ei auta kuin tehdä itse parhaansa asioiden parantamiseksi. Vaikka se olisi miten mitätöntä niin se on ainakin itselleni ainoa keino miten voin jotenkin elää itseni kanssa. Siksi olen ollut 10 vuotta vegaani ja luopunut lentomatkustamisesta (vaikka RAKASTAN matkustaa).

  Liked by 1 person

  • Mä oon jotenkin ihan valunut epätoivon puolelle kaiken kanssa! Joskus olin vegaani ja ehdoton lentämättömyyden kanssa. Nykyään kaikki tuntuu turhalta, koska oma panos ei tätä maailmaa kuitenkaa pelasta. Pitäisi saada itsensä kyllä kasaan taas, vaikka sitten vain oma karman vuoksi.

   Liked by 1 person

 3. Ton lintujen vähenemisen huomaa jo ihan konkreettisesti. Miun asuintalon ja naapuritalojen jossain tuolla kattorakenteissa on vuosikymmeniä ollut pääskysten pesiä ja joka kevät ne palaavat takaisin. Oon ite asunu tässä 3-4 vuotta ja joka vuosi niitä on ollut hieman vähemmän. 😦

  Ja muutenkin, noi kaikki on niin paskaa luettavaa, kuunneltavaa ja ajateltavaa. Siis jo toi pelkkä roskapyörre saa voimaan fyysisesti pahoin, että pitääks sen oikeesti olla rannasta rantaan, ennen kuin sille tehdään OIKEASTI jotain?? Pitääkö täältä lähteä itse soutuveneen kanssa keräämään muovia?? Miksi mikromuoviin on herätty vasta nyt ja miksei muovipulloja ja muuta turhaa muovipaskaa oikeasti KIELLETÄ?? Ei me ihmiset tarvita sellasia!!

  GAAAAAH!

  Tuli mieleen yksi dokumentti luonnonsuojelusta, jossa jotenkin tiivistyi tämä kaikki ihmisen paskuus ja kaiken kääntäminen rahan tekemiseksi, mutten enää muista miten se juttu siinä tarkalleen meni, niin en viiti näpytellä ihan puuta heinää.

  Liked by 1 person

  • Suivaannuin niin paljon, että piti ihan etsiä se dokkari (onneks päivitän niin vähän facebookkia, et löyty 2015 vuoden päivityskin näin nopeest :D) ja tämähän se oli: https://areena.yle.fi/1-2194886 . Katseluaikaa ei enää areenassa ole, mutta eiköhän se jostain löydy, jos haluaa lisää suivaantua aiheesta.

   “We use nature because she’s valuable but we lose nature because she’s free.”

   Liked by 1 person

   • Mää kattelin just Areenasta kaks dokkaria missä avattiin paljon syitä lintukantojen romahtamiseen 😦 Pitäis tehä aiheesta esitelmä ympäristöekologian tunnille.. Masentavaa.

    Täytyy varmaan ettii toi dokkari käsiinsä jos on joku päivä liian hyvä mieli 😂

    Liked by 1 person

 4. Kaikki ON paskaa mutta oon silti sitä mieltä että ei pidä luopua toivosta ja meillä ei oo muuta vaihtoehtoa kun taistella vastaan. Oon ite liittynyt erinäisiin aktivistiryhmiin tai osallistunut protesteihin sillon tällön ja kyllä se aina kohottaa mieltä kun huomaa että et todellakaan oo ainoa joka välittää. Ja vaikka moni on sitä mieltä että julkiset protestit ei muuta mitään niin on monta esimerkkiä siitä kuinka ne on vaikuttanut päätöksiin. En ite osaa olla ehdoton vegaani, mutta syön lihaa tosi harvoin ja mun mielestä sekin on parempi kun päivittäinen lihan kulutus.
  Ihmiskunta ei oo koskaan ollut täydellinen eikä se sitä koskaan tule olemaankaan, mutta no, on tässä miljoona asiaa mennyt parempaankin suuntaan, esim. naisten oikeudet, Euroopassa ei enää jatkuvasti sodita, Suomessa on mahtava sosiaaliturva (joskin siinä on PALJON korjaamisen varaa, mutta suurimmassa osassa maailmaa ei oo mitään vastaavaa), ja listaa vois vielä jatkaakin.
  Pakko pysyä positiivisena, jotenkin. Vaikka välillä tuntuu että millään ei oo väliä, mutta jos KETÄÄN ei kiinnostais niin oltais tässä varmasti entistä huonommassa jamassa 😀

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s