Miten päästä alkuun yrttitietouden opiskelussa?

Rohtokasvien ja villivihannesten maailma tuntuu kiinnostavan koko ajan yhä useampia ihmisiä. Miten ihanaa! Minäkin opiskelin näitä hommia useamman vuoden ihan itsekseni jo ennenkuin lähdin hakemaan tietoa myös noista laajemmista (valitettavasti hiton hintavista, mutta ah niin ihanista) koulutuksista. Instagramissa juuri käydystä keskustelusta sain idean kirjoittaa tällaisen postauksen, josta ehkä saa vinkkiä, miten kuka vain voi lähteä ihan itsekseen opiskelemaan kasvimaailman keinoja terveyden edistämiseen ja ylläpitämiseen. Toivottavasti saatte tästä jotain irti!

Helpointa on lähteä perehtymään ruoanlaitossa ja terveydenhuollossa käytettäviin kasveihin yksi kasvi kerrallaan, eikä koittaa haukata liian isoa palaa kerralla käsiteltäväksi. Helppoja aloituskasveja ovat esimerkiksi

nokkonen

siankärsämö

voikukka

maitohorsma

piharatamo

vuohenputki

vadelma

poimulehti

auringonhattu

kehäkukka

tutut maustekasvit kuten rosmariini, salvia, maustefenkoli, inkivääri ja kurkuma

IMG_20180302_124835.jpg

Oma upea opiskeluympäristöni juuri nyt sisältää esimerkiksi hapankorppuja sekä teetä termarissa, koska on niin pirskatin kylmä.

Maaliskuu on ehkä paras mahdollinen aika aloittaa yrttiharrastus, sillä ennen uutta kasvukautta ehtii vielä rauhassa opiskella teoriaa ja jäsennellä tavoitteita päässään. Haluatko esimerkiksi oppia nimenomaan ravinnoksi käytettävistä kasveista vai myös rohdoista? Jos valitset ensimmäiseksi tuttavaksesi vaikkapa nokkosen, kerää siitä mahdollisimman paljon tietoa ja siirry vasta sitten seuraavaan kasviin. Olisiko hyvä tahti vaikka yksi kasvi viikossa? (No, tottakai voit tutkia useampaakin kasvia kerralla, mutta tuo on erittäin hyväksi todettu ja monilla kursseilla käytetty tapa.) Valkkaa itsellesi joku soma vihko tai kansio, jonne keräät yrttitietosi.

Mitä kaikkia tietoja kasvista sitten kannattaa laittaa ylös? Riippuu siitä, miten syvällisesti tahdot opiskella, mutta esimerkiksi

  • nimi (suomeksi, englanniksi, ruotsiksi sekä tieteellinen nimi)
  • kasvupaikka ja aika, milloin kerätä
  • kasvin tuntomerkit ja näköislajit, joihin kasvin saattaa helposti sekoittaa
  • käytettävät kasvinosat (juuri, nuori verso, siemen, lehdet, kukka, koko kasvi..)
  • käyttötarkoitukset ja käytön vasta-aiheet
  • säilömisessä huomioonotettavat seikat

Käytä juuri itsellesi parhaita tapoja muistiinpanojen kerryttämiseen. Onko helpointa tulostaa artikkeleita ja tehdä niihin tai  kirjoihin alleviivauksia, kirjoittaa esseitä tai sanalistoja, muodostaa mind mapeja vai katsoa videoita? Joillakin on niin hyvä muisti, että pelkkä lukeminenkin riittää! Hyödynnä sekä netti, kirjat, videot että lehdet. Yksi hyvä tapa oppia on kertoa oppimansa muille – perusta opintojesi ympärille siis blogi 😉

Opettele tunnistamaan kasvi luotettavasti, jos aiot kerätä sitä itse. Ehdottoman tärkeää, tietenkin. Voit kerätä myös ihanan vanhanaikaisen kasvion, valokuvata tai piirtää itse kuvat! Monien kasvien kohdalla voi kuitenkin käyttää myös jo valmiiksi olemassaolevia tuotteita! Mitä kaikkea löytyy? Nokkosta saa ainakin uutteena, teenä, viherjauheina, siemeninä.. Mua itseäni kiinnostaa nimenomaan nää valmiit tuotteet enemmän, kuin tuotteiden valmistaminen itse, koska oman kodin lähellä ei juurikaan ole puhtaita kasvupaikkoja vaan kesäajan hortoilut eli villivihannesten ja yrttien keruut keskittyy vain parille reissulle, mitä ehdin tehdä esimerkiksi Mummulan maisemiin. (Ja hahaa, lisäksi olen hiton laiska. Kasvien kerääminen on ihanaa, mutta se kaikki perkaaminen ja jatkojalostaminen ei!)

Mieti siis, oletko kiinnostunut keräämään kasvia itse ja valmistamaan siitä vaikkapa teetä, voiteita tai tinktuuroita, vai oletko kiinnostuneempi jo valmiiksi olemassa olevista tuotteista. Keräätkö ja kuivatatko itse viherjauheet talveksi, mutta ostat tinktuurat ja teet mieluummin valmiina? Keräätkö pelkkiä villiyrttejä vai haluatko jopa perustaa ihan oman yrttitarhan? Onko sinulla joku tietty terveysongelma tai muu aihe, jota varten tahdot etsiä tietoa? Ensimmäisenä yrttihullaannuskesänä tulee yleensä haalittua aikamoiset talvivarastot, mutta seuraavana vuonna on jo ehkä hieman spesifimpi sen suhteen, mitä ihan oikeasti tulee käytettyä. Kokeilemalla oppii!

wp-image-579310738

Mun kolme lempiuutetta tällä hetkellä on siankärsämö, pakuri ja nokkonen. Oon ostanut kaikkia näitä valmiina, mutta saa nähdä innostuisiko ensi kesänä tekemään taas itsekin. Uute ja tinktuura ovat siis sama asia, ja niiden valmistaminen ei ole lainkaan vaikeaa!

IMG_20180302_124856.jpg

Oh, ja muista myös kasvien eteeriset öljyt! Näihin ei voi olla hullaantumatta. Tässä kuvassa mänty ja rosmariini, jotka ovat oivia tuoksuja opiskelun taustalle. Itsehän aloitan huomenna aromahoitajan opinnot, kuten Instagramissa jo kerroinkin..

Sitten ehkä tärkein: Ole kriittinen! Kuka tahansa voi kirjoittaa nettiin mitä tahansa joten mieti hiukan, millaisten sivustojen jutuista otat vaarin. Itse pidän uskottavina yleensä sellaisia tietoja, jotka löytyvät samansisältöisinä useista eri lähteistä. Toisaalta tämä touhu ei myöskään ole haudanvakavaa niin kauan kun pysytään mietojen rohtokasvien alalla, ja toivottavasti kukaan ei ilman viisaampien ohjausta mitään semimyrkyllisiä yrityksiä lähdekään kokeilemaan..

Seuraavaksi lista kirjoista ja nettisivuista, joista itse ihan erityisesti tykkäilen. Tosi usein toimin kyllä niinkin, että Google laulamaan vaan ja sitten tiukka lähdekritiikki kehiin. Muista käyttää erilaisia hakusanoja niin saat paremmin tuloksia! Suomeksi, englanniksi, tieteellisellä nimellä..

Minun ensimmäinen yrttikirjani viisi vuotta sitten oli Hulluna hortaan. Mikäli et vielä esimerkiksi osaa juurikaan tunnistaa kasveja, on tämä tosi simppeli teos oikein hyvä lähtökohta. Kirja painottuu helposti tunnistettaviin villivihanneksiin mutta sivuaa hieman myös rohtokäyttöä. Tätä löytyy varmasti myös sekä kirjastosta että nettidivareista. Minut tämä kirja tutustutti esimerkiksi vuohenputkeen, joka oli minulle silloin vielä vieras kasvi. Pian jo nypinkin kaikkien tuttujen kukkapenkeistä nuo rikkaruohot omia viherjauheitani ja munakkaitani varten.. Kirjasta löytyy säilöntävinkkejä sekä reseptejä ja hahaa, juuri nyt on muuten ihan täydellinen aika aloittaa kasveihin tutustuminen teoriatasolla, sillä pianhan ensimmäiset vuohenputket jo nostavat päätään puutarhureiden iloksi!

IMG_20180302_145815.jpg

Luontoäidin kotiapteekki-kirjassa neuvotaan esimerkiksi yrttitinktuuran valmistaminen.

Päteviä suomalaisia yrttikirjailijoita ovat esimerkiksi Henriette Kress, Toivo Rautavaara, Yvonne Holm ja Virpi Raipala-Cormier. Monia heidän kirjojaan ei enää edes saa uusina kun ovat vallan loppuunmyyty, mutta onneksi on kirjastot ja käytetyt kirjat. Hyväksi todettuja nettidivareita on esimerkiksi antikvaari.fi, antikvariaatti.net ja antikka.net. Näillä nimillä hakemalla löytyy myös paljon artikkeleita ja haastatteluita.

Sitten vielä muutamia nettisivuja sekä tykättäviä Instaan ja Facebookiin. Paitsi että nämä sivut kertovat omia juttujaan, ne linkkailevat usein myös muiden lähteiden kiinnostavia artikkeleita.

Hortoilu Hulluna hortaan-kirjan kirjoittajien ylläpitämä sivu, jossa juuri hetki sitten jaettiin esimerkiksi mielenkiintoinen juttu katajanmarjojen rohtokäytöstä.

Herbal Academy Tää on mulle aika uusi sivusto ja oon siitä tosi innoissani. Pari insta-tuttua on aloittanut heidän online-kursseja ja ovat tykänneet. Itse en ole kursseilla mutta seuraan sekä FBtä että Instaa ja siellä jaetaan todella mielenkiintoisia juttuja! Heillä on myös tosi laaja nettikirjasto jonka vuosijäsenyys maksaa muistaakseni alle neljäkymppiä, siitä oon tykännyt tosi paljon. Tosi paljon matskua käytössä myös ilmaiseksi ja tämän sivuston vinkeistä oon löytänyt paljon uuttakin seurattavaa.

Mikäli ne valmiit tuotteet kiinnostelee, niin Ruohonjuuri on aina ja ikuisesti se mun lempikauppa ❤ Voisin vaellella siellä hyllyjen välissä tuntitolkulla ihastelemassa mitä kaikkea löytyy. Jos lähelläsi ei ole kauppaa voit nuohota myös pitkin nettikauppaa 😉 Ja siis en tarkoita, että pitäisi shoppailla holtittomasti, mutta pelkästään erilaisia tuotteita tutkimalla oppii tosi paljon. Tästäkin kannattaa tykätä sekä FB että Insta. Tykkään tosi paljon myös heidän asiakaslehdestä, minkä saa napata ilmaiseksi kaupasta mukaan ostosten yhteydessä.

Henriette´s Herbal Helsinkiläisen yrttiterapeutin sivut täynnä tietoa. Häneltä löytyy myös ne..

Yrttiterapian etäopinnot, joita itsekin suoritan. Haluaisitko sittenkin johonkin kurssille, jossa olisi opettaja auttamassa ja antamassa kotitehtäviä? Tää lienee suomenkielellä edullisin vaihtoehto, ja opettaja on ihan huippu! Kahden vuoden etäopinnoille tulee hintaa kolmisenkymppiä kuussa. Tosi hyvät materiaalit ja mahdollisuus lähipäiviin kerran kuukaudessa.

Ja tälläkin kertaa, kaikki mielipiteet ja kehut ovat ihan omiani, ei minkäänlaisia maksettuja mainoksia 🙂

psssssst! Huutelen Instagramissa kasaan pientä yrttihommista kiinnostunutta opintopiiriporukkaa. Tsek it aut 😉

 

2 thoughts on “Miten päästä alkuun yrttitietouden opiskelussa?

  1. Miehen täti on Lifella töissä ja hänen kauttaan on tullut maisteltua ja kokeiltua kaikenlaista. Sekä opittua! Hän on tosi kiinnostunut yrteistä jne. Ja ystäväni mies on Hyvinvoinnin tavaratalon perustaja. Heidän kokeilujaan tulee seurattua sivusta. 😄

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s