Selkäkipuja

Muutama viikko sitten jouduin soittamaan keskellä yötä töistä esimiehelle, että useamman päivän kestänyt selkäkipuni oli yltynyt niin pahaksi, etten pystynyt kävelemään. Jokainen askel tuntui kuin olisi puukolla tuikkaistu keskelle oikeaa pakaraa ja alaselkä sekä lonkan seutu olivat aivan tulessa. Niinpä meidän (muutenkin maailman ihanin) esimies jätti oman työpäivänsä päälle nukkumisen väliin ja tuli tekemään mun yövuoron, kun minä taas kiskoin Kuoma-saappaat ja talvitakin työvaatteiden päälle ja lähdin taksilla kotiin. Siellä kiemurtelin lattialla maaten itseni yövaatteisiin ja pyysin Tonia tuomaan minulle yläkerrasta petivaatteet sohvalle, kun rappusten kiipeämisestä kohti makuuhuonetta ei ollut toivoakaan.

Kipu hellitti levossa nopeasti, mutta on palautunut tuon pahimman hetken jälkeen aina rasituksessa sellaiseksi, että tulee älähdeltyä ja käveltyä kuin ankka eikä missään asennossa ole hyvä olla. Etukumarassa työskentely ja painavien asioiden tai ihmisten nostaminen ja siirtely on tuskallista, mikä ei tietenkään tehnyt viimeisistä yövuoroista kovin mukavia. Ensimmäisellä Osara-viikolla huomasin myös, että kovalla tuolilla pitkään istuminen aiheuttaa hitonmoisen säryn. Ja nyt perjantaina jouduin Frantsilassa toteamaan, että parempi tulla uusimaan sen viikonlopun opinnot toisen opiskelijaryhmän kanssa, kun ei ollut toivoakaan viettää aikaa hierontapöydän ylle kumartuneena eikä myöskään minua voinut hieroa, kun akuutissa kivussa ja mahdollisessa tulehdustapauksessa se ei ole suositeltavaa. (Ainakin työterveyslääkäri oli siis sitä mieltä, että kivun aiheuttaja lienee rasituksen aiheuttama tulehdus lonkkanivelen alueella.)

Mulla ei ole ennen ollut mitään tämmöistä näin kovaa ja pitkäkestoista kipua, ja tää tuntuu välillä vähän pelottavaltakin. Jääkö tää nyt jumalauta loppuelämän vaivaksi? Ja samalla hävettää, koska ei oo ihme että kroppa prakaa, jos siitä ei pidä huolta. Ja minähän en liiku. En omaa minkäännäköisiä lihaksia ja peruskuntoni on aivan naurettava. Olen kyllä notkea, mutta se johtuu todennäköisesti lähinnä siitä, että minulla on yliliikkuvat nivelet. Olen keskivartalopullea ylikypsä makarooni. Helvetti sentään.

Eli paitsi että opintovapaalla pitää opiskella, niin pitää myös huoltaa tämä melkein kolmekymppinen, rapistunut ruho kuntoon. Olen aina märissyt sitä, että pitkien yövuorojen takia ei vain ehdi liikkua, mutta nyt ei kyllä ole tekosyille sijaa! En minä sinne salille edelleenkään taivu, mutta ostan viimein sen työkaverini ylimääräisen polkupyörän mistä oli puhe jo viime kesänä, ja lisäksi käytän virikesetelini hankkimalla pitkästä aikaa jäsenyyden joogasalille. Ja ulos ulos ulos, etsimään uusia lenkkireittejä. Bongaamaan lintuja ja tutkimaan metsätyyppejä, takapuoli pystyssä kaivelemaan sammalia esiin hangen alta, opiskelemaan suunnistamista ja kompassin käyttöä.

Juuri nyt olen landella Mummulassa lomailemassa ja päivän plääninä on lähteä siskon kanssa metsäretkelle. Kaakaoo termariin ja kiikarit tirppojen varalta mukaan, ihan parasta ❤ Illalla oli taas niin kaunis auringonlasku että ihailtiin sitä porukalla ihan viimeisiin kirkkaanpunaisiin valonsäteisiin asti. Iltapalaksi syötiin jo pitkään himoitsemiani laskiaispullia ja tänään saattaa olla myös toiveita saada Muntin kuuluisaa lohisoppaa.. Eli todellakin life is goooood, vaikka selkä välillä ränkkäileekin. Täytyy nyt vaan ottaa iisisti tässä niin kauan, että se tokeentuu, ja mennä sitten hikoilemaan sinne kundaliinijoogaan.

Kaunista helmikuuta kaikille!

12 thoughts on “Selkäkipuja

 1. Mulla meni kanssa yhdessä välissä muutama vuosi niin, etten kauheasti kuntoillut. Mutta pari vuotta sitten hankin eka kortin salille ja kävin siellä pilateksessa. Sit innostuin bodypumpin kaltasesta tunnista ja nykyään löytyy tarvikkeet kotoa. Ei tartte mennä salille, vaan voi kotona tehdä sillon kun hyvältä tuntuu. Nyt mies hankki meille levytangon ja käsipainojen kaveriksi vielä kuntopyörän! Mun vammapolvet vähän tykkää kyttyrää, mut joskos nekin siitä vahvistuis. 😅 Ei sitä joka päivä tartte kauheeta reeniä vetää. Mut pari kertaa viikossa jos vähän punttia nostelee ja muutaman kilsan polkasee, niin varmasti on parempi kuin ei mittään! Kävelyllä tykkään käydä, mut vaan hyvillä keleillä. 😂

  Like

  • Keli vaikuttaa todellakin, sateella ja loskalla ei tod tee koirien kans mieli mennä, ja ilman niitä se tuntuu ihan huijaamiselta 😂😂

   Mullaki ois kotona kahvakuulaa ja painoo mut joo, siä ne on makkarin nurkassa.. 😁 Mut just tulin mettästä kahen tunnin kävelyltä. Ihanaa! Hiukan nipisteli pakkanen välillä mut ei ees pahasti.

   Liked by 1 person

 2. “Olen keskivartalopullea ylikypsä makarooni.” Auuttsss, osu ja uppos!

  En liiku minäkään, en en en. Salille tai uimahalliin ei minua saa kuin kilon palasina ja kaikki ryhmäliikunta on aivan kammottavaa. Nyt kun opintovapaalla jäi kaikki arkiliikunta/työliikunta pois, on kiloja alkanut kertymään tasaisen tappavasti ja yleinen, niin henkinen kuin fyysinen, plösöys lisääntynyt.

  Kremppoihin ja kipuihin asti (tsempit sulle sinne ja uudestaan lekuriin jos ei selkä tokene!) ei vielä ole yltynyt, mut jooo-o, ei tässä enää NIIN nuori ole, että alkas olla oikeesti jo aiheellista ruveta pitää huolta tästä tomumajastaan…

  Like

 3. Tuleva fysioterapeutti täällä moi! 8)

  Tein pikaisen kliinisen päättelyn ja vaiva kuulostaa mielestäni SI-nivelen toimintahäiriöltä. Mulla oli koulussa viime syksynä asiakas, jolla tämä oli ja oireet ja niiden ilmeneminen kuulostaa sulla tismalleen samalta (tässäkin tapauksessa lekuri syytti lonkkaa).

  Ensin se asia, jonka haluat kuulla: toimintahäiriö on korjattavissa ja vielä ihan kotikonstein.

  Jos tämä todella on SI-nivelen toimintahäiriö, niin kyseessä on lantiokorin lihasten heikkous. Tukilihakset eivät jaksa pitää rankaa vakaana alaselässä, jolloin saattaa syntyä hermopinnettä (pakarakivun takana oletettavasti) ja kaikkea muuta hauskaa.

  Mutta nyt riittää tämä päteminen. Mulla on tähän tehtynä asiakastyönä viime syksyltä harjoitusohjelma, jonka voin meilata blogisi meiliin, jos haluat. Se ei ole mitään salivemputusta, vaan ihan kotiharjoitteita. Muutakin kelpomateriaalia multa aiheesta löytyy.

  Like

  • Okei! Siis tosta SI-nivelestä puhu jossain välissä myös joko lääkäri tai sh. Ton pahimman yön jälkeen kipu ei oo enää onneks iskeny pakaraan mut se inha särky ja polte ollu selkeesti alaselässä ja häntäluun lähellä, tuttu jäsenkorjaaja epäili et mullois ristiluu meibi vinossa tai jotain semmosta kun pikaisesti vilkaisi. Mut siis tukilihaksia ei taatusti ole yhtään missään 😂😂
   Mutta kiitos, laita ihmeessä tuleen! ❤ jennajohannasi@gmail.com

   Like

 4. Täällä liikkumaton fletkumato, joka juuri makasi viime viikon vatsakivussa, edellisellä viikolla jalassa oli plantaasi faskiitti ja kuukausi sitten kädessä rannekanavatulehdus. Ensi kesänä pitäisi 30v. tulla mittariin, jos luoja suo 😀

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s