Opintovapaa – mitä mää nyt siis teen?

Ensi viikon aion ihan vaan lomailla ja laiskotella, mutta kai sitä sitten opiskellakin pitäisi?

Multa on kyselty useempaankin otteeseen, että mitä mää nyt siis opiskelen missäkin ja mikä musta sitten tulee? En yhtään ihmettele, ettei tää mun opintosekamelska aukee ihan kaikille, koska opintopolkuni ei tosiaan liene ihan kaikken tavanomaisin 😀 Mutta tässäpä postaus, joka ehkä selventää asiaa.

Fyto-opinnot, luontaishoitajaopinnot, diplomi-fytoterapeutin opinnot..

Nämä opinnot alkoivat viime vuoden toukokuussa ja käynnistivät koko tämän opiskeluelämänvaiheen. Bongasin diplomi-fytoterapeuttikoulutuksen FBn mainoksesta ja tiesin heti, että tuonne minä tahdon. Yksityisellä taholla järjestettävä koulutus kestää hieman yli kaksi vuotta ja on todella tyyris, tyhjentäen rahapussiani noin 180e kuussa. Ymmärrän kuitenkin hyvin, mistä hinta koostuu, sillä se sisältää monien ihmisten työpanoksen, upean miljöön sekä materiaalit. Koulutuspaikka on Frantsilan Hyvän Olon Keskus Hämeenkyrössä. (Moni varmaan tietää Frantsilan Kehäkukan siinä kolmostien varressa? Siitä ajellaan tuonne keskukselle vielä muutama kilometri kohti peltoja.) Opiskelijoita saapuu ihan pohjoisesta Suomesta asti, sillä vastaavaa yrttiopetusta ei maassamme tosiaan ole tarjolla.

Lähiopetusta on yksi viikonloppu noin joka toinen kuukausi, yhteensä 15 kertaa. Kun on suorittanut kaikki lähiopintojaksot ja tehnyt väliaikoina kotitehtävät sekä harjoitushoidot, valmistuu diplomi-fytoterapeutiksi ja luontaishoitajaksi. Voisi siis sanoa olevansa kasvilääkintään erikoistunut luontaishoitaja (fyto = kasvi) vrt. vanhustyöhön erikoistunut lähihoitaja. Koska mulla lähihoitajana on terveydenhuollon perusopinnot suoritettuna en joudu käymään niitä uusiksi, mutta jos ei olisi, pitäisi käydä omalla ajalla ja kustannuksella myös ne.

Yhtenä lähiviikonloppuna käydään läpi aina jotain tiettyä teemaa, esimerkiksi hengityselinten sairauksia ja hoitoa, munuaisia ja virtsateitä, naisten-, miesten- ja lastentauteja tai mielenterveyttä. Opiskellaan aiheisiin soveltuvia yrttejä, energiakanavia ja hoitopisteitä (eli perinteistä kiinalaista lääketiedettä), tehdään toisillemme harjoitushoitoja kuten erilaisia hierontoja, kääreitä ja hauteita sekä käydään läpi tapausesimerkkejä. Mähän kävin kolmisen vuotta sitten hetken aikaa AMKissa sairaanhoitajaopintoja ja ne on tän kanssa kyllä kuin yö ja päivä 😀 Vei hetki tottua siihen, ettei edetä tiukoin kalvosulkeisin ja vaadita joka ikisen kirjoitetun lauseen perään viitteitä sivunumeroineen. Yksi kivoin puoli tässä koulussa on muut opiskelijat, joilta opettajien lisäksi oppii tosi paljon ja saa myös vertaistukea! Frantsilan luomuyrttitilan toinen perustaja Virpi Raipala-Cormier on siis meidän pääopettaja, mutta lisäksi meillä käy lähes joka jaksolla myös vierailevia asiantuntijoita, kuten tähän mennessä yksi yrttiterapia-alan suomalainen pioneeri Henriette Kress, ravitsemusterapeutti ja kirjailija Marja Ruuti sekä tämän viikonlopun jaksolle saapuva urheiluhieronnan opettaja/akupunkturisti/shiatsuterapeutti/monitaituri Petri Laurikka.

Lähiviikonloput kestää aina perjantaista sunnuntaihin. Koulutuksen hinta sisältää lounaan ja päiväkahvin/teen. Jos haluaa yöpyä siitä tulee viikonlopuksi vielä 120e lisähintaa, jolloin on täysihoito ruokailuineen ja saunoineen, sekä iltameditaatio ja aamujooga. Itse yövyin paikan päällä kahtena ekana viikonloppuna, mutta sen jälkeen olen kulkenut yhden luokkakaverin kyydissä aamuisin kouluun ja iltaisin takaisin. Tänä viikonloppuna on edessä kuudes lähijakso.

Yrttiterapian etäopinnot

Yrttiterapeutti Henriette Kress oli meillä tosiaan yhdellä lähijaksolla opettamassa, ja vakuutuin hänen tietämyksestään ja kokemuksestaan kovasti. Kun yksi luokkakaveri sitten vinkkasi että Hettalla on myös verkkokurssi, päätin heti liittyä mukaan hänen opiskelijoidensa joukkoon. Kannattaa tutkia Henrietten sivut! Tämä etäopiskelu on melko edullinen vaihtoehto, jos haluaa tutustua yrttiterapiaan hyvän opettajan johdolla (n. 30e kuussa.) Hettalta saa siis sekä postitse että sähköisesti materiaalia ja tehtäviä, ja opinnot etenevät samanlailla aihepiireittäin kuin Frantsilassakin. Näihin opintoihin olen nyt siis ilmoittautunut, mutten ole ehtinyt vielä kunnolla aloittaa, vaan jätin ne tyynesti odottamaan tätä opintovapaan alkamista ja sitä että on oikeasti aikaa. Kun on käynyt koulutuksen läpi saa diplomin yrttiterapian etäopintoihin osallistumisesta, mutta tästä ei varsinaisesti valmistu miksikään. Haluan kuitenkin oppia yrttihommia monipuolisesti useista lähteistä 🙂

Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto

Eli se koulu, minkä ansiosta elämä meni yhtäkkiä ihan ympäri ja löysin mahdollisuuden jäädä aikuiskoulutustuen varassa opintovapaalle. (Kirjoitin tänne päätymisestä viime vuoden lopulla postauksen, josta selviää miksi kaipasin niin kovasti uusia tuulia, klik.) Tämä koulu on siis ihan tavallinen ammattikoulu Wilmoineen ja ilmaisine kouluruokineen (!!) , sekin löytyy Hämeenkyröstä ja on nimeltään Osaran maaseutuopetusyksikkö. Koulussa voi opiskella joko maataloutta tai luontoalaa. Minä aloin tosiaan opiskelemaan monimuoto-opintoina luonto- ja ympäristöalan perustutkintoa ja valmistun tällä tietoa luonnonvaratuottajaksi, ellen sitten rohmua molempia suuntautumisvaihtoehtoja ja käy myös luonto- ja ympäristöneuvojan opintoja.. Koulutus kestää kaksi vuotta. Lähiopintoja on 1-2 viikkoa kuukaudessa. Loppuaika opiskellaan itsenäisesti kotona.

Tästä postauksesta tulee kuusituhatta kilometriä pitkä jos alan kovasti avaamaan vielä näidenkin opintojen sisältöä, joten kirjoitan ehkä niistä lisää myöhemmin, kunhan opinnot ovat päässeet kunnolla alkuun. Tähän mennessä takana on vasta yksi (ihana!) lähiviikko, jonka aikana opiskeltiin mm. metsä- ja suotyyppejä, kasvi- ja eläinlajien tunnistamista, kompassin käyttöä ja suunnistamista sekä ekologiaa.

Koska tämä on opintotuen piiriin kuuluva tutkintoon johtava koulutus, pystyin hakemaan Koulutusrahastolta aikukoulutustukea ja jäämään sen turvin opintovapaalle, joka alkoi siis virallisesti eilen. Olen nyt vapaalla huhtikuun loppuun, sitten palaan kesäksi töihin ja jään uudestaan vapaalle elokuussa. Käytän tänä vuonna 7,5 tukikuukausistani, joita on nostettavissa yhteensä 15. Eli ensi vuonna voin opiskella ja olla vapaalla sitten tuon loput 7,5kk aikuiskoulutustuen turvin. Aikuiskoulutustukea saadakseen pitää olla ollut työelämässä yli kahdeksan vuotta ja saman työnantajan palveluksessa yli vuosi, sekä työsuhteen tulee jatkua myös opintojen ajan. Aikuiskoulutustuki määräytyy yksilöllisesti omien tulojen perusteella (laskuri täällä) ja sen lisäksi saa tienata kuukaudessa 250euroa ja nostaa myös opintolainaa. Opintotukeen verraten aikuiskoulutustuki on tosi hyvä, mutta palkkaan verraten aika surkea 😀 Sillä pystyy kuitenkin elämään kun vähän järjestelee menoja.

The Herbal Academy?

Joo.. Ei kolmatta ilman neljättä, vai miten se meni? Tässä on nyt vielä kysymysmerkki, mutta eikö olisi kuitenkin hyvästä opiskella yrttijuttuja myös englanninkielellä? Olisi? Jep, niin munkin mielestä. Nämäkin olisi siis verkko-opintoja, kannattaa tsekata!

Selkeyttikö? 🙂 Kaikki nämä opinnot vaativat siis sitä paloa aiheeseen ja itsenäistä työtä, jotta niistä todella saa kaiken irti. Ängen mieluusti kaikki nämä koulut nyt päällekin yhtäaikaa, koska kaikki opinnot tukevat toisiaan ja nyt minulla tämän opintovapaan turvin on ihan oikeasti aikaa syventyä niihin ❤

Kirjoitin syksyllä siitä, millainen olisi unelmapäiväni. Nyt on ihan vain itsestäni kiinni, teenkö päivistäni tuollaisia vai jotain muuta.

6 thoughts on “Opintovapaa – mitä mää nyt siis teen?

 1. Oot sä aika mimmi! ❤ Ja on niin upeeta kun löytää sen oman juttunsa. Mä vielä etsin sitä. Mut oon todennu et mikäs kiire tässä. Mulla on yks ammatti sentäst, joten on aikaa pohdiskella ja etsiä sitä unelma-ammattia ja miten siihen päästäis. Kirjottaminen on mun intohimo. Samoin lukeminen. Mut että sillä puolella saa itsensä elätettyä etenkin ilman sekaantumista iltapäivälehtiin niin… ja surkeaksi toimittajaksi en tosiaan halua. 😂

  Like

  • Sama homma tässä mietinnässä, et miten kudon tästä vielä ammatin jolla elää 😂 Mutta kun on tuo lähihoitajan duuni kuitenkin mihin voi aina palata, niin on turvallista yrittää välillä muutakin!

   Toivottavasti löydät jonku ihanan väylän alkaa toteuttaa intohimoasi! Voihan se olla harrastus joka paisuu sivutyöksi ja niin edelleen 😉

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s