Aivan liikaa yksityiskohtia mun kuukautiskierrosta

Mulla on oikeesti välillä semmonen fiilis, että oon yks kävelevä PMS-klisee. En oo ihan varma mikä ois mun kaikkein eniten lempparijuttu menkoissa: Se, että kerran kuussa joutuu syömään purkillisen särkylääkkeitä, se ettei ennen niitä nuku kolmeen päivään, se että päätä kiristää ihan järjetön vanne vai oisko se sittenkin tää turvotus ja suklaanhimo?

Joka

vitun

kuukausi.

Oon niiiin kypsä tähän, niin kypsä! Turhauttaa ihan erityisen paljon siksi, että mulla ei ole minkäännäköisiä aikeita tuottaa tähän maailmaan yhden yhtä jälkeläistä vaan päin vastoin venailen innoissani sitä, että kolmekymmentä napsahtaa ensi vuonna mittariin ja Suomen laki kokee minut viimein niin aikuiseksi, että saan päättää itse kehostani ja tehdä asian suhteen jotain lopullisia ratkaisuja. En siis voi ajatella päivälleen kalenterin mukaan ilmestyvien kuukautisten olevan kehon tapa kertoa, että se toimii moitteettomasti ja odottaa pääsevänsä toteuttamaan ihanaa äitiyden tehtävää, vaan ne ovat kaikin puolin vain täysin turha, elämää hankaloittava asia.

Riippuu vähän lähteestä, mutta keskimäärin sanotaan noin joka neljännen kärsivän kuukautisten yhteydessä jonkinlaisesta PMS-oireilusta. Miksei joku lääkeyhtiö tai vastaava ole jo alkanut tehdä asialla bisnestä ja kehittää jotakin kunnon rohtoja, asiakaskuntaa piisaisi? Kenties siksi, että PMS-oireita pidetään edelleen aika pitkälti naisten typeränä tekosyynä saada olla hankalia ja kiukutella kerran kuussa, sen sijaan että aiheesta keskusteltaisiin ihan vakavasti otettavana terveysongelmana. Mikäli valtaosa miehistä kärsisi tämmösistä jutuista, niin kaikkialla olisi aivan varmasti saatavilla palkallisia vapaapäiviä töistä ja jos jonkinlaisia troppeja.

pms luonnollinen hoito.JPG

Suomalaisia yrttejä, joista saattaa olla apua erilaisiin PMS-oireisiin. Uute on tekeytymässä ja alan testailla pikapuoliin!

Mun kuukautiskierto kestää 29 päivää. Noin viikko ennen kuukautisia tulee ekat (ohimenevät) mahakrampit, makeanhimo ja pinna lyhenee sen verran, että hoksaan katsoa kalenteria. Tän jälkeen oireet väistyy hetkeksi ja palaavat juuri ennen kuukautisten alkamista pariksi-kolmeksi päiväksi silleen maksimivolyymilla. Mulla on ollut kipuihin kokeilussa kolme eri reseptivalmistetta, mutta vanhasta tutusta Buranasta saa parhaan vasteen. Särkylääkettä on alettava syömään annostuksella 800mg x 3 jo ennen isompien kipujen alkamista, koska jos krampit pääsevät niskan päälle, on myöhäistä välttyä sellaiselta helvetilliseltä lattialla kiemurtelu ja tuskissaan huutamis-kohtaukselta. Kokeilin (typeränä) juuri viime kuussa, voisinko pärjätä pienemmällä kipulääkemäärällä käyttäen tukena lämmintä kauratyynyä ja eteerisiä öljyjä, mutta en, en todellakaan. Kuten olen joskus aiemminkin sanonut, tekisi mieli polttaa roviolla ne ala-asteella jaetut lehtiset, joiden mukaan kuukautisten aikana voi masussa olla hiukan nipistelyä mutta liikunta kyllä auttaa – mene vaikka hiihtämään.

Oon käyttänyt nyt aika kauan puhelimeen ladattavaa Clue-nimistä ilmaissovellusta, jonka avulla voi tarkkailla omaa kuukautiskiertoa. Sovellukseen voi lisätä myös erilaiset PMS-oireet ja näin oppia muutaman kuukauden seurailtuaan tietämään tosi hyvin, mitä milloinkin on odotettavissa (mikäli kierto siis on säännöllinen). Esimerkiksi omaa ärtyneisyyttä on paljon helpompi opetella hallitsemaan kun tietää kalenterin perusteella, että juuri nyt pinna on normaalia kireämmällä joten omia reaktioita kannattaa ehkä hiukan tarkkailla: Olenko minä oikeasti näin vihainen vai oisko ne ne hormonit boostaamassa? Ärtyneisyys, lyhyt pinna ja surullisuus on kaikki tosi yleisiä oireita ja oma käytös voi silloin tuntua jopa järjettömältä. Yleensä niitä ärsyttäviä asioita ei kuitenkaan temmata tuulesta, vaan silloin käsitellään herkemmin ja tunteikkaammin kaikkea sitä, mikä on aiemmin painettu villaisella tai työnnetty ajatusten taka-alalle myöhemmin mietittäväksi – kannattaa siis tarkkailla, patoaako tunteitaan liikaa muun kierron aikana. Oman kierron tuntemisessa on sekin hyvä puoli, että voi ajoissa kertoa myös puolisolle olevansa lähipäivinä luultavasti huonotuulinen.

22052931_1130865687015948_1206569797_n.jpg

Oon ihan pienestä asti kärsinyt jos jonkinlaisista uniongelmista, mutta nykyään voin tosi onnellisena kertoa niiden olevan aikalailla historiaa. Paitsi että kolme päivää ennen kuukautisia mää en myöskään nuku kunnolla. Se on oikeesti aika tosi syvältä sekin, eikä varsinaisesti ainakaan helpota noita mielialahommia olla vielä lisäksi univelkainen. Ja siksipä olen tänä yönäkin neljän tunnin unien jälkeen vaan suosiolla luovuttanut enkä jäänyt enää sänkyyn pyörimään, koska tiedän sen turhaksi. Sen sijaan keitin teetä jonka voimalla nyt istuksin tässä sohvalla kirjoittamassa juurikin tätä edessäsi olevaa tekstiä.

Miksi mää sitten haluan julkisesti aiheesta kirjoittaa? Koska mun mielestä kuukautisiin liittyvistä asioista pitää vuonna 2017 voida puhua ja kirjoittaa ihan yhtä arkisesti, kuin kauppalistoista, migreenistä tai sisustamisesta. Kuukautisia, kuukautissuojia, kuukautiskipuja tai PMS-oireita ei pitäisi piilotella ja hävetä. Insta Storyssä pitää voida kertoa sekä sokerittomasta syyskuusta että siitä, että se loppui eilen etuajassa koska olin PMSn takia niin huonolla tuulella että vain suklaa oli vastaus. Pitää voida sanoa ääneen kuukautiset, pitää voida sanoa PMS. Ne ei oo mikään hissuksiin kuiskuttelun aiheita joista puhutaan ääneen vain salaa tyttöjen kesken tyynysodan jälkeen, sillä niin toimimalla niiden ympärille luodaan vain lisää sitä jo ennestään olemassa olevaa salailutarpeen ja häpeän varjoa.

16 thoughts on “Aivan liikaa yksityiskohtia mun kuukautiskierrosta

 1. Kuulostaa aivan kammottavalta. 😦

  Ja totta, asioista pitää pystyä puhumaan normisti ja kirjoitit kyllä toooosi hyvin aiheesta! Oon kuullu miten yks vain netin kautta toisensa tietävä tyyppi alotti mesekeskustelun “no siis, ku mun pimppi…” ja se oli hienoa :’D

  Liked by 1 person

 2. Mutta itselläni myös pms vaikuttaa ihan älyttömästi. Nykyään, kolmen raskauden jälkeen vielä enemmän kuin ennen ja olen miettinyt keltarauhashormonin kokeilemista, jos se tasoittaisi oloa. Raskaana kun olen voinut tasasemmin ekan kolmanneksen jälkeen.

  Liked by 1 person

  • Kiitos kommenteista, kävin lukeen! Ai kamala, toi migreeni vielä kaiken lisäksi 😦
   Mulla oli nuorempana tosi tosi runsaat kuukautiset mutta nyttemmin on normalisoitunut. Joku sentään mennyt parempaan suuntaan iän myötä :´D

   Mun yks tuttu sai joku aika sitten just keltarauhashormonivalmisteen, onki pitäny kysellä siltä että onko ollut avuksi. Kerro sit sääki jos kokeilet, et toimiiko!

   Like

   • Mulla yksi kaveri syö keltsua ja sillä on auttanut. Mut ne kun on aina näitä “selvii vain kokeilemalla” juttuja, ni ei oo mitään varmuutta auttaako itellä.

    Like

   • Ja inhoan sitä koekaniinina oloa! Mä herkästi reagoin lääkkeisiin, joten vihaan sitä. Antibioottikuuri menee sillä, että “ok kärsin viikon ripulista nyt tän angiinan takia mut sit se on ohi”. Mut hormonioikkuja täytyy testailla 3-4kk koska ottaa aikaa, että valmisteen alottamisen jälkeen kroppa pääsee tasapainoon. Jee!

    Like

   • Hankin kans sovelluksen nyt ja ihan kuten arvelinkin ni oviksen tunnistin ihan selkeesti viimeksi ja sovelluksen mukaan päivälleen oikein. Muuten kiva mut ku ei enää ajateltua lisääntyä ni tää hyödyttää tasan siten et pitää miehen kaukana! 😂

    Like

 3. Oon siinä mielessä tosi onnekas, että omaan todella lievät PMS-oireet, verraten just esimerkiksi suhun tai joihinkin kavereihini. Joitakin päiviä ennen kuukautisten alkamista oon tosi herkillä, en suuttumaan vaan itkemään. Oon ihan surkea kaikessa mahdollisessa, eikä mikään muka suju ja kukaan ei rakasta ikinä ja kaikki vaan on niin kamalaa – tuherran itkua maailman turhimmista ja typerimmistä asioista. :’D Nykyään osaan jo onneks tosiaan tsekata sieltä kalenterista, et mikäs hemmetti tässä nyt oikein riivaa. Ekana vuotopäivänä kramppaan ja kipuilen ja toisena päivänä vuodan ihan muina vesiputouksina, mut sit onneks helpottaa eli koen pääseväni suht helpolla. 😀

  Liked by 1 person

  • Hei kiitos kokemuksen jakamisesta 🙂 Hehee kalenteri kyl palauttaa usein maanpinnalle ku ei muuten ymmärrä itteensä, ja joo toi herkistelykin on tuttua, viime kuussa itkeskelin työmatkalla yhelle Sannin biisille KU NE SANAT ON NIIN IHANAT YHYY. (Oon kyl normitilassakin aika kyynelherkkis.)

   Like

 4. Samoja tuskastumisia käyn läpi ja tänään juuri keskusteltiin yhden tutun kanssa avoimesti kuukautisongelmista.
  Hänen kohdallaan oli surullista, että työttömyyskorvauksesta ei jää rahaa ehkäisypillereihin, joiden kanssa hänen olonsa on juuri ja juuri siedettävä. Ja valitettavasti Kelan korvaus ei ole hänen kohdallaan mennyt läpi.
  Itsellä oireet vaihtelee 4-10 luokituksella kivun, söryn ja vuodon määrään mukaan vuositasolla yllättävän jojomaisesti.
  Pahin on todella valava masennuskohtaus jolloin itkuhuudan miehen kainalossa, etten ole enään ihminen ja omista ihmisarvoa… mies tällöin hellästi kyselee, ettei olisi kuukautiset tulossa 😀
  Tuo sovellus voisi olla mielenkiintoinen.
  Hyvä aiheen avaus!

  Liked by 1 person

  • Kiitos kommentista!

   Voi ihana mies :’D ❤ Onneksi sulla on kainalo mistä saa tukea tarvittaessa!! Samaten ystävien kanssa (tai vaikka blogissa) avautuminen tekee tosi hyvää, ei ole sitten sellainen olo että olisi yksin näiden ongelmien kanssa. E-pillerit voi kyllä olla monille avuksi, kurjaa ettei ystäväsi saa niitä 😦 Tosi epäreilua. Ite oon nyt miettinyt et pyytäiskö lääkäriltä kokeeksi sitä keltarauhashormonia.

   Mullakin oireilu on hiukan vaihtelevaista, tää kuu tuntuu olevan pahin koko vuotena 😦 Toi Clue on ollut mun mielestä tosi jees, oon oppinut itestäni sen myötä tosi paljon 🙂

   Like

 5. Pingback: Talviunia | P I R T T I

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s